Achtergrond

De naam Albeweging is een verwijzing naar de Daoïstische achtergrond van de oefeningen. Alles in en om ons heen is continue ín beweging. De wijze waarop je daarin meegaat is van invloed op je gezondheid. Onze activiteiten zijn divers en grotendeels ontstaan uit de behoefte en noodzaak om aan onze eigen gezondheid te werken. Voor alle lessen geldt dat ontspanning de basis is en dat ze een Chinese (of oosterse) achtergrond hebben. Vanuit onze jarenlange beoefening kunnen we zeggen: ontspannen bewegen is gezond voor iedereen! Jong en oud, ziek en gezond. Dagelijks voldoende ontspanning, de juiste verhouding tussen rust en activiteit is belangrijk.

Onze werkwijze:

We gaan er van uit dat ieder mens op de eerste plaats zelf verantwoordelijk is voor zijn eigen leven. Geest en lichaam zijn niet te scheiden. Vanuit ervaring weten we dat de oefeningen zowel geestelijke (innerlijke rust) als lichamelijke gezondheid (conditie en soepelheid) bevorderen.

Afhankelijk van je eigen mogelijkheden, interesse en situatie kun je kiezen uit de verschillende methoden en cursussen, of workshops volgen. Het grote voordeel is dat je de verantwoordelijkheid voor je gezondheid in eigen hand neemt. Je bepaalt zelf hoe intensief je traint en ermee aan de gang gaat. Het maakt niet uit of je ziek bent of gehandicapt, zolang je bereid bent te roeien met de riemen die je hebt en je richt op verbetering, werkt het. De geest stuurt, het lichaam volgt. Intentie is hierbij bepalend voor het resultaat. Er zijn mensen, die zich met deze methoden genezen hebben van een ernstige ziekte.

Albeweging is een initiatief van Wim Weel en Rian Smolders. Als docenten, dragen zij ook de zorg voor de organisatie, leveren de bijbehorende theorie en hebben boeken vertaald en gepubliceerd. "Wij beoefenen Taijiquan en Qigong sinds 1979, geven les in diverse onderdelen sinds 1985 en hebben les gehad van verschillende inspirerende leraren in Nederland, Verenigde Staten van Amerika en China. Wim studeerde sinologie aan de universiteit van Leiden. Rian heeft o.a. een opleiding gevolgd voor Chinese traditionele geneeswijzen.

Voor samenstelling van het lesplan is voornamelijk uitgegaan van wat er in China aan Taijiquan en Qigong beoefend en onderwezen wordt, (zoals aan de SportUniversiteit van Beijing, het XiyuanYiyuan-ziekenhuis en de Xinyi Hunyuangong van meester Feng Zhiqiang). We realiseren ons dat er nog veel te leren en te trainen valt in samenwerking met onze (gast)docenten en leerlingen. Wij wensen iedereen inspirerende lessen en een groeizame ontwikkeling.