Chén-stijl Tàijíquán 陈式太极拳

Chén-stijl Tàijíquán 陈式太极拳 is de oudste en derhalve de meest oorspronkelijke stijl. De bewegingen zijn wat dynamischer en complexer dan die van de Yáng-stijl.

We beginnen met het aanleren van een serie van 24 bewegingensets in Chén-stijl Xīnyì Hùnyuán Tàijíquán 陈式心意混元太极拳. Deze serie wordt binnen de stijl meestal als eerste aangeleerd. De bewegingen zijn complex en de integratie van Nèigōng en Chánsīgōng vraagt de nodige aandacht. We zullen dan ook uitgebreid de tijd moeten nemen om het geheel goed aan te leren. Na deze standaard serie, kan een 24+ (‘upgrade’) verdieping geven. Vervolgens wordt de serie van 32 Pào Chuí, ‘Kanonnenvuist’ geleerd. Dit is een vorm met ontladingen van energie.

De Chén-stijl Tàijíquán basiscursus zoals gedoceerd wordt in China aan de sportuniversiteit van Běijīng, ontworpen door professor Kàn Guìxiāng met de naam: "Chen-stijl Vereenvoudigde Taijiquan Basiscursus" ‘Chénshì Jiǎnhuà Tàijíquán Rùmén’ 陈式简化太极拳入门. Wij hebben dit bij haar geleerd (naast de 54 wedstrijdserie en de 36 zwaardserie). Deze serie wordt gegeven in speciale workshops. Het boek wat zij hierover publiceerde is door onszelf vertaald een uitgegeven onder de titel "Taijiquan Chen-stijl Basisboek" (zie boeken). Dit boek behoort tot het lesmateriaal en is direct bij ons verkrijgbaar. Deze basiscursus bestaat uit basisoefeningen, basisbewegingensets en een serie van 36 bewegingensets. Daarnaast wordt er ook enige aandacht besteed aan de bijbehorende tweepersoonsoefeningen.