Tàijí Basismodule

Zoals de naam ‘Tàijí Basismodule’ al zegt, is deze module bedoeld om een goede basis te leggen voor alle verdere beoefening van Tàijí-gezondheidsoefeningen.

Inhoud van de Tàijí Basismodule:

Voorbereidende oefeningen

Dit zijn oefeningen voor het losmaken en opwarmen van de spieren en gewrichten, die je doet aan het begin van een training. De Tàijí-oefenprincipes worden hier reeds toegepast.

Tàijí-Qìgōng 1e serie van 18 sets

Dit is een heilzame serie oefeningen. De achttien bewegingensets zijn gemakkelijk aan te leren. Eenmaal aangeleerd, worden ze aaneengeschakeld met overgangs–bewegingen en aan-een-stuk-door uitgevoerd. Daarmee heb je een oefenserie van zo’n 15 minuten, waarbij je continue ontspannen langzaam en vloeiend in beweging bent. Elke set heeft een specifieke uitwerking op je lichaam. Bij dagelijkse beoefening is deze serie al voldoende om een goede conditie te verkrijgen.

Staan-oefeningen, 5 Zhuāng Gōng 五桩功

Hierbij gaat het niet zozeer om het staan, maar is het meer de bedoeling naar binnen te gaan, van je lichaamsenergie bewust te worden en die te versterken.

Loopoefeningen

Leren lopen op een Tàijí manier, meditatief en evenwicht versterkend.

Innerlijke oefeningen, Nèigōng 内功

Je leert een basisoefenserie gericht op de ontwikkeling van je innerlijke concentratie en het richting geven aan de lichaamsenergieën. Besef en gebruik van je intentie is hierbij erg belangrijk.

Vloeiende bewegingsoefeningen, Chánsī gōng 缠丝功

Speciaal ontwikkeld om het oefenprincipe van de vloeiende beweging eigen te maken. Je leert hierbij ontspannen in éénheid en vloeiend bewegen.